Posted in: Genel

Yağ Filtresi

Aracınızın motor yağ filtresi hayati önem taşıyan bir parçadır. Bu sebepten ötürü her periyodik bakımda değişmesi şart koşulmuştur. Bu yazımızda, yağ filtresi nedir? Yağ filtresi ne işe yarar? Yağ filtresi fiyatları ne kadar olmalıdır ve buna benzer merak edilen birçok sorunun cevabını sizlerle paylaşacağız.

Motor aksamlarını yağlanmasını sağlayan motor yağı motor içinde bir dolaşım sistemi içinde belirli bir düzende akmaktadır. Motor yağı bu sistemde sürekli şekilde devirdaim etmekte olup yağlama işlemi bittiğinde motor yağı yağ karteri bölümünde toplanır. Daha sonra yağ pompası ile karterden tekrar çekilen yağ, yağ filtresi ile temizlenerek sisteme tekrar sokulur.

Yağ filtresi nedir? 

Motor içinde sürekli devirdaim eden motor yağını, süzen ve motora zarar verebilecek partiküllerden arındırarak motora temiz yağ gitmesini sağlayan parçaya yağ filtresi denir.

Yağ filtresi ne işe yarar ?

Motor içinde zamanla oluşabilecek deformasyonlar ve kullanılan yakıtın içindeki kimyasal maddelerin yanması sonucu oluşan kurumun motor yağına karışmasıyla motor yağı kirlenir. Yağ Filtresi tam olarak burada devreye girer, yağın içindeki yabancı maddeleri temizleyerek motora her zaman temizlenmiş yağ gönderir. Bu sebepten motor yağ filtresi motorunuzun ömrü ve sağlığı için stratejik önem taşır.

Yağ filtresi fiyatlı ne kadar?

Yağ filtresi araç marka model ve yağ filtresi çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Yağ filtre fiyatlarıyla ilgili kafanızda bir rakam oluşturmak gerekirse 15 tl ile 350 tl arasında bir rakam söylemek birçok aracın yağ filtresi fiyatını belirlemiş olacaktır.

Yağ filtresi çeşitleri

Günümüzde otomobil motor teknolojilerinde 2 tip yağ filtresi kullanılmaktadır.

Vidalı Tip Filtre ( Spin – on) : Bu tip filtrelere sanayi jargonunda atom filtrede denmektedir. En çok kullanılan filtre tipidir. Bu tip filtreler motorun gövdesinde monte edilir. Motor gövdesinde çıkıntılı

Vidalı Tip Filtre ( Spin – on) : Bu tip filtrelere sanayi jargonunda atom filtrede denmektedir. En çok kullanılan filtre tipidir. Bu tip filtreler motorun gövdesinde monte edilir. Motor gövdesinde çıkıntılı olan vidaya çevrilerek takılır. Vidalı tip filtreler yapısı gereği sağlamdır. Sökmesi ve takması kolaydır. Filtre değişimi yapılırken motorun içine yabancı materyal kaçma ihtimali çok düşüktür.

Yağ Filtre Elemanı : Filtre elemanının adı sanayi jargonunda kağıt filtre olarak da geçer. Bu filtreler Motor ya da  yağ pompasıyla  bütünleşik halde bulunan kapsüllerin içine yerleştirilir. Bu kapsüller yüksek kaliteli, basınca ve sızdırmazlığa dayanıklı plastiklerden üretilir. Bu sistemler modern teknolojinin getirdiği bir yeniliktir. Metal bir aksam kullanılmadan üretilen bu filtreler kolay bir şekilde atık haline gelebilmektedir.

En iyi yağ filtresi markaları nelerdir?

Yedek parça piyasasında çok fazla filtre üreticisi firma vardır. Bunların bir kısımı oem‘dir (Orijinal ekipman üreticisi). Diğer üreticiler ise oem ünvanı yoktur. Oem ünvanı olmayan filtre üreticilerinin ürünlerine kötü demek doğru olmaz. Çünkü kaliteli ürün üreten fakat oem anlaşması olmayan çok firma vardır. Fakat bizim bunları denemeden ya da bilir kişilerden tavsiye almadan kullanmamız bize ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle filtre tercihi yaparken kullanmamız gereken markalar alanında kendilerini kanıtlamış araç üreticisi firmalara filtre üretimi yapan yani oem ünvanı almış markalardır. Bu markalara örnek vermemiz gerekirse;

  • Mann Filter
  • Purflux
  • Ufi
  • Bosch
  • Mahle

Oem markalar bunlarla sınırlı değildir! Verdiğim örnekler Türkiye pazarında rahatlıkla bulabileceğiniz ve aracınıza güvenle takabileceğiniz markalardır.

Yağ filtresi değişimi nasıl yapılır?  

Yağ filtresi değişimi için aracın kaputunu açmamız gerekmektedir. Araçların genelinde yağ filtresi kolay ulaşılabilen yerdedir. Vida tipi metal yağ filtresi kullanılmışsa aracınızda gözünüze çok geçmeden çarpacaktır. Vida tipi metal yağ filtreleri eski tip oldukları için günümüze kadar birçok aparat kullanılmıştır yağ filtresini sökmek için ve halende bu yöntemlerin hepsi kullanılmaktadır. Bu aparatlar; Yağ filtre anahtarı, filtre sökme zinciri, filtre sökme kayışı, ayarlı filtre sökme aparatı, filtre tası ve bunlara benzer aparatlar kullanılarak yağ filtresi sökülür yağ filtresinden akan yağ motora ve etrafa dökülmemesi için filtrenin altına bez koyulur. Daha sonra yağ filtresinin bağlandığı alan temizlenir ve yeni yağ filtresi takılır. Eleman tipi yağ filtresi kullanılmış olan araçlarda ise aynı şekilde kaput açılarak siyah renkteki yağ filtresi kapsülü aranır. Kapsülün üzerinde somun vardır buna uyan bir yağ filtresi anahtarı ( Uzun lokma kol) ile kapsülün yağ filtresi kapağı açılır. Plastik kapsül yüksek sıcaklık ve basınca maruz kaldığı için kapsülün yağ filtre kapağı kaynamış olabilir. O yüzden açarken dikkatli olmanız ve çok sert davranmamanız gerekir. Gücünüzü eşit ve dengeli şekilde arttırarak yağ filtre kapağını açmalısınız. Yağ filtre kapağını açtıktan sonra kapağı çıkardığınızda yağ filtresi, kapağa takılı vaziyette gelecektir (birçok araçta bu şekildedir). Yağ filtresinden akan atık yağın herhangi bir yere damlamaması için filtre kapağını çıkarırken altına bez koymanız gerekmektedir. Daha sonra kapağa takılı olan yağ filtresi çıkarılır. Yağ filtre kapağı balata spreyi ile temizlenir. Kapak temizlenince yeni yağ filtresi uygun şekilde yağ filtre kapağına takılır. Ve son olarak da yağ filtre kapağına takılmış filtre kapsüle yağ filtre anahtarı yardımı ile tekrar takılır ve sıkılır. Not: Bazı araçlarda yağ filtresinin üzerinde basıncı dengeleyen bir çıkıntı vardır. Bu çıkıntı kapsülün içine doğru takılır ve karşılık geleceği yer tam olarak denk getirilmelidir. Yağ filtresi değişimi uzmanlık gerektiren bir iştir.

Yağ filtresi tıkanırsa ne olur?

Yağ pompası kartere süzülen yağı yağ pompa süzegeçinden geçirerek yağ filtresine pompalar yağ filtresinde filtre edilen yağ pistonlara doğru ilerler. Bu sistematik işleyişte yağ filtresi tıkanır ve yeterli oranda yağı pistonlara gönderemezse piston, segman ve blok yüzeylerinde aşınma söz konusu olacaktır. Bu yaşanan durum motorunuzu ciddi anlamda ve kısa sürede tahrip etmeye başlayacaktır. Aracınız turbolu ise turbonuz, yeterli yağ basıncı olmadığı için kısa sürede zarar görecektir. Böyle bir durum yaşadığınızda aracınız yeni nesil bir araç ise “motor yağ basıncı düşük uyarısı” verecektir ve aracınız çekişten düşecektir. Bu uyarıyı gördüğünüzde hemen aracınızı durdurmalısınız. Aracınızı kontrol edecek bir servise götürmelisiniz.

 

Yağ filtresi ne zaman değişir?

Yağ filtresi her periyodik bakımda değişir. Bu periyodik bakımlar aracınızın marka modeline göre değişiklik göstermektedir. Genelde her 10.000 km ya da 15.000 km periyodik bakımlarında değişilir. Aracınız periyodik km sınırına ulaşmamış yani 10.000 km yapmamış olsa dahi periyodik bakım her yıl yaptırılmalıdır. Bunun dışında bazı istisnai durumlarda yağ filtresi değişilmelidir. Turbo tamiratları ya da değişimi, motor revizyonunda motor yağı ve yağ filtresi değiştirilmelidir. Aracınızın motor yağı değişiyorsa yağ filtresi kesinlikle değişmelidir. Aksi halde değiştirdiğiniz yağın hiçbir önemi olmayacaktır. Yağ filtresini değiştirmezseniz eski yağ filtresinde kalan materyaller yeni yağın formunu çok çabuk bozacaktır.

Yağ Filtresi temizliği nasıl yapılır?     

Yağ filtresi, hem yapısı gereği hem de motor yağı ile temas halinde olan bir parça olduğu için temizlenmesi mümkün değildir. Yağ filtresi çok stratejik bir konumda görev aldığı için değişimi kati suretle gerekmektedir.