Posted in: Genel

Polen Filtresi

Her periyodik bakımda değişmesi gereken bir başka yedek parça da polen filtresidir. Polen filtresi aracınız için hayati önem taşıyan bir filtre olmasa da aracın içinde bulunan insanların sağlığı açısından çok önemli bir parçadır. Kafanızda polen filtresi ile alakalı birçok soru olduğunu düşüyorum. Polen filtresi nedir, polen filtresi ne işe yarar, polen filtresi fiyatları, polen filtresi nerede, polen filtresi değişimi nasıl yapılır v.b soruların hepsine anlaşılır bir şekilde cevap vereceğim.

Polen filtresinin birden çok ismi vardır. Teknik olarak adı kabin filtresidir. Kabin, sürücü ve yolcuların araçta kullandıkları alan olarak tabir edilmiştir. Kabin filtresi de bu alana giren havayı temizleyen filtreye verilmiştir. Bir diğer adı da klima filtresidir. Klima filtresi denmesinin sebebi ise bu filtrenin klimalı araçlarla birlikte kullanılmaya başlanmasından dolayıdır.

Polen filtresi nedir? 

Aracınızın havalandırma sisteminin dışarıdan aldığı havayı toz toprak ve benzeri partiküllerden ayrıştırmak ve temizlemek için kullandığı filtreye polen filtresi denir.

Polen filtresi ne işe yarar ?

Aracınız zorlu hava koşulları olan birçok ortamda filtre sistemleri sayesinde sorunsuz şekilde çalışabilmektedir. Polen filtresi araç içinde soluduğumuz havanın temizliğini gerçekleştirir. Örnek olarak, tozlu ve topraklı bir yolda havalandırma sistemi araç içini havalandırmaya çalıştığında araç içindekilere tozlu ve topraklı bir hava gelmemesini sağlar polen filtresi.

Polen filtresi fiyatları ne kadar?

Polen filtresi araç marka model ve kullanmak isteyeceğiniz polen filtresi türüne göre değişiklik gösterecektir. Ortalama bir fiyat bilgisi edinmek isterseniz 30 tl – 600 tl arasında seyreden fiyat aralığı ile karşılaşacaksınız

Polen filtresi çeşitleri

Polen filtresi normal polen filtresi ve karbonlu polen filtresi olmak üzere 2 çeşittir. Bu filtreler ölçü olarak aynı yapısal olarak birbirlerinden farklıdır.

Normal polen filtresi :  Özel filtre kağıdından imal edilir. Araç dışından çekilen ve araç kabinine verilen havayı filtre ederken sadece katı haldeki partikülleri filtre eder. Bunlara örnek vermek gerekirse toz,toprak ve yaprak benzeri maddelerdir.

Karbonlu polen filtresi : Karbonlu polen filtresi ölçü olarak normal polen filtresi ile aynıdır. Fakat yapı ve bileşenleri açısından tamamen farklıdır. Karbon maddesi yapısı gereği oldukça fazla gözeneğe ve geniş iç yüzeye sahiptir. Karbon maddesi gözenekleri sayesinde sıvı, katı ve gaz halindeki maddeleri yüzeyine çekerek içine hapseder. Karbonlu polen filtresi dışarıdan emilen havanın içinde bulunan gaz halindeki maddeleri de filtre edebiliyor. Bunu daha anlaşılır şekilde ifade etmek gerekirse karbonlu hava filtresi araç dışında bulunan kötü kokuları araç içine vermez. Kötü koku moleküllerini karbon yüzeyinde hapsederek havanın temizlenmesini sağlar.

En iyi polen filtresi nedir?  

Polen filtresi araç içinde soluduğumuz havanın kalitesini yükseltmek için gereklidir. Piyasada satılan her polen filtresi bu işlemi hakkıyla yerine getirememektedir. Kalitesiz polen filtreleri sadece yaprak ve benzeri maddelerin girişini engelleyecektir. Araç İçinde kaliteli bir hava sağlamak için oem ürünü ya da kendini kanıtlamış kaliteli filtreleri tercih etmeniz gerekmektedir. Karbonlu polen filtresi normal polen filtresine göre daha iyidir. Fakat her karbon filtre kaliteli değildir. Piyasada normal polen filtreleri boyanarak karbonlu filtre olarak satılmaktadır. Karbonlu filtre normal polen filtresine göre baya ağırdır. Karbonlu polen filtresinin kalitesi içinde bulunan karbon miktarıyla ölçülür. Oem ürünlerin de bu miktarı aracın hava çekiş gücüne orantılı şekilde belirlemişlerdir.

Polen filtresi nerede?

Polen filtresi gözle görülmeyecek şekilde muhafaza edilmiştir. Araç üreticisi firmalar kendi tasarımlarına uygun şekilde bir yer belirlemişlerdir. Araçların bazılarında torpido mekanizmasının arkasında yer alır. Bazılarında da motor kaputunu açtığınız zaman silecek mekanizmasının bulunduğu plastik aksamlı hava kanallarının altındadır.

Polen filtresi değişimi nasıl yapılır?  

Polen filtresi için öncelikle aracınızın polen filtresinin nerede olduğunu bulmanız gerekmektedir. Polen filtresi gözle görülmeyecek ve kolaylıkla ulaşamayacağınız bir yerdedir baştan söyleyeyim. Ben size örnek olarak Türkiye’de çok kullanılan Renault Fulence aracın polen filtresinin değişimi ile alakalı teknik ana detayları vereceğim. Fluence model aracın polen filtresi çok kolay yerde desek yalan olmaz. Torpidonun altına girip orta konsolun arka tarafına doğru bakarsanız polen filtresi kapağı gözünüze çarpacaktır. Polen filtre kapağının alt tarafında 1 adet klips bulunmaktadır onu yukarı doğru kaldırıp kilidi açınız ve kapağı yukarı doğru esnetip yerinden çıkarınız. Daha sonra elinizi polen filtre kutusunun içine doğru sokunuz ve parmaklarınızın yardımı ile polen filtresini tutup çıkarınız. Yerine yeni polen filtresini takıp kapağı tekrar kapatınız. Polen filtre kapağının klipsinin kitlendiğinden emin olunuz. Böylelikle polen filtresi değişimini gerçekleştirmiş oldunuz. Polen filtresi değişimde dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar; polen filtresinin yeri, değişim için gerekli aletler ve kaliteli bir polen filtresi.

Polen filtresi tıkanırsa ne olur?

Polen filtresi periyodik olarak değişmesi gerek bir parçadır. Polen filtresi belirtilen aralıklarla değişmezse aracınızda bazı sıkıntılar oluşmaya başlar. Aracınızın dışarıdan hava emen ve aracın içine hava veren bir fanı vardır. Bu fan dışardan yeterli havayı çekecek fakat tıkalı olan polen filtresi sebebi ile içeriye yeterli havayı gönderemeyecek. Bu durum üfleyici fanın ısınmasına ve kısa süre içerisinde  hasar görmesine sebep olur. Tıkalı polen filtresi üzerinde yoğun olarak bulunan pis ve zararlı partiküllerin kokusunu aracın içine vermeye başlar ve artık aracınızın içinde hiç hoşunuza gitmeyecek bir koku oluşur. Tıkalı polen filtresi yüzünden, aracınızın içine yeterli hava gelmeyecektir ve kalorifer sisteminiz artık eski performansında üfleme yapamayacaktır. Yetersiz üfleme aracınızın camlarında normalden fazla buğulanmaya sebep olacaktır. Kalorifere son ayara getirip buğuyu gidermek isteniz dahi yetersiz üfleme sebebiyle bu işlem çok uzun sürecektir. Bahsettiğimiz bu sıkıntıları yaşıyorsanız polen filtrenizin tıkanmış olma ihtimali çok yüksektir.

Polen filtresi ne zaman değişir?

Polen filtresinin  her periyodik bakımda değişmesi gerekir. Aracınızın kaç km’de bir bakıma girmesi gerektiği kullanım kılavuzunda servis bölümünde belirtilmiştir. Otomobillerin genel olarak bakım kilometreleri her 10.000 km – 15.000 km  veya 20.000 km olarak belirlenir. Polen filtresinin bu kilometreler her tekrar edildiğinde değişmesi gerekir. Polen filtresi bu periyodik bakım kilometreleri dışında da değişmesi gerekebilir. Aracınızı toprak ve tozlu bir yolda gündelik olarak çok kullanıyorsanız ve bu bahsettiğimiz periyodik bakım kilometreleri gelmeden polen filtreniz tıkanmış olacaktır. Araç kullanımınız bu tarz toprak ve tozlu yollarda geçiyorsa her 5.000 km de polen filtrenizi değiştirmeniz sağlığınız için iyi olacaktır.

Polen filtresi temizliği nasıl yapılır?

Polen filtresini temizlemeye çalışmak çok iyi sonuçlar vermeyecektir. Polen filtresi aracınızın sağlığından çok sizin sağlığınızı etkileyen bir parçadır. Bu yüzden temizlemeye çalışmak yerine değiştirmek en mantıklısı olacaktır.