Yakıt filtresi her periyodik bakımda değişen parçalardan biri değildir. Peki, yakıt filtresi ne zaman değişir? Yakıt filtresi her periyodik bakım da değişmese bile aslında çok önemli bir parçadır. Yakıt filtresi ne işe yarar? Yakıt filtresi değişmezse ne olur? Yakıt filtresi fiyatları gibi çok önemli konulara sizler için açıklama getirdik.
Yakıt filtresi aracın motor tipine göre değişiklik göstermektedir. Aracınız benzinli bir motora sahipse bu filtrenin adı benzin filtresi diye anılır. Eğer aracınız dizel bir motora sahipse yakıt filtresinin adı mazot filtresi olarak geçer. Mazot filtresine kulağınızın aşina olduğunu düşünüyorum.
Yakıt filtresi nedir?
Aracınıza aldığınız akaryakıt, yakıt deponuzda muhafaza edilir. Yakıt sistemi deponuzda bulunan yakıtı, ihtiyacı dahilinde pompa yardımı ile çekerek silindirin yanma odasına pompalar. Bu işleyişte depodan gelen akaryakıtı temizleyen filtreye yakıt filtresi denir.
Yakıt filtresi ne işe yarar?
Hepimiz akaryakıtımızı güvenilir istasyonlardan almaya özen gösteririz. Bunun nedeni aracımızın zarar görmemesidir. Bu önlemin öncesinde aracınızda yakıt sistemini koruyan yakıt filtresi vardır. Yakıt filtresi almış olduğunuz akaryakıtın içindeki tortuları ve suyu süzerek motora temiz akaryakıt gönderir. Aldığınız yakıt ne kadar iyi olursa olsun deponuzda zamanla tortular oluşacaktır. Bu tortuların yakıt pompası ve enjektörlere ulaşmaması için yakıt filtresi olmazsa olmazdır.
Yakıt filtresi fiyatları ne kadar?
Yakıt filtresi fiyatları yakıt filtresinin tipine göre ve araç marka modellerine göre farklılık göstermektedir. Ortalama fiyat aralığı tüm marka model araçlar için 40 tl ile 700 tl arasında değişiklik gösterecektir. Aynı kasa araçların farklı model yıllarında bile birbirinden farklı yakıt filtreleri kullanılmıştır.
Yakıt filtresi çeşitleri
Yakıt filtreleri kendi içlerinde 5-6 çeşittir. Fakat biz 3 ana başlık altında inceleyeceğiz.
- Yakıt filtre elemanı
- Kapalı hazneli filtreler
- Atom tipi yakıt filtreleri
Yakıt filtre elemanı ( Kağıt Filtre) : Eleman filtre aslına bakılırsa filtre sisteminin içinde bulunan kağıt mekanizmanın kendisidir. Bu tip filtreler yakıt filtresi kapsülünün içine takılır. Kapsülün içine filtrenin kağıdı takıldığı için fiyat açısından diğer filtrelerden daha uygundur. Hava yapma ihtimali kapalı hazneli filtrelere göre daha düşüktür.
Kapalı hazneli filtreler (kartuş filtre) : Kapalı hazneli filtre değiştirilmesi en kolay yakıt filtresidir. Giriş ve çıkış hortum bağlantılarını çıkarıp takmak yeterli olacaktır. Fakat bu tarz filtreler yakıt sisteminin hava yapma ihtimaliniyükseltir. Yeni filtre içinde yakıt olmadığı için sistem hava yapacaktır ve aracınızı çalıştırmak tam bir işkenceye dönecektir. Bu yüzden uygun teknik ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Atom tipi yakıt filtreleri : Bu filtre tipi her ne kadar eski tip araç teknolojilerinde kullanılmış çok olsa da günümüzde Japon menşeli araçlarda halen kullanılmaktadır. Takması ve sökmesi basittir. Çok sıra dışı bir durum olmadığı sürece hava yapma ihtimali çok düşüktür.
En iyi mazot filtresi nedir?
Araçlarımızın dizel yakıt pompası ve enjektör sistemleri çok pahalı olduğu için kaliteli mazot filtresi kullanmamız gerekmektedir. Ucuza kaçıp alacağınız yakıt filtresi daha sonrasında çok ciddi problemler açarak canınızı yakacaktır. Bu nedenle yakıt filtresi alacağınız zaman tercihinizi oem ürünlerden yana kullanınız. Orijinal yedek parça üretici firmaların ürettiği mazot filtreleri standartlara uygun şekilde üretilmiştir. Aracınızda oluşabilecek pompa ve enjektör sıkıntılarına karşı üst düzey koruma sağlayacaktır. Bunun dışında kendini kanıtlamış kullanıcı yorumları iyi olan ve güvenebileceğiniz oem olmayan ürünleri de kullanabilirsiniz. Fakat biz her zaman oem ürün taraftarıyız.
Türkiye piyasasında en çok kullanılan oem markalar ;
- Mann Filter
- Purflux
- Ufi
- Bosch
- Mahle
- Blueprint
Yakıt filtresi nerede?
Yakıt filtresinin araçlarda bulunduğu yerler değişiklik gösterebilir. Yakıt filtresini bulmanın kolay yolu yakıt hortumunu takip etmektir. Tabi yakıt hortumunun ne olduğunu biliyorsanız. Bilmiyorsanız sizler için yakıt filtresinin nerelerde olabileceğini hakkında genelleme yapacağım. Yakıt filtre elemanı tipi filtrelerin kapsülü genelde, kaputu açtığınızda sol taraftadır. Aynı şekilde kapalı hazneli kartuş filtrelerde kaputu açtığınızda sol tarafta olacaktır. Bazı araçlarda ise yakıt filtresine ulaşmak için aküyü söküp altına ulaşmak bile gerekebiliyor. Kimi araçlarda yakıt filtresi akaryakıt deposunun içindedir. Benzinli araçların bazılarında benzin filtresi arka kapılardan birinin tam altına gelecek şekilde arabanın altındadır. Açık vaziyette gözükebilir ya da plastik koruması vardır. Atom tipi filtreler ise en kolay bulacağınız ve göreceğiniz filtrelerdir. Kaputu açtığınızda ve gözünüz filtre aradığında hemen gözünüze çarpacaktır.
Yakıt filtresi değişimi nasıl yapılır?
Yakıt filtresi değişimi teknik olarak basit bir işlemdir. İlk önce aracınızın şasi numarası ile doğru filtreyi temin etmeniz gerekiyor.Daha sonra motor kaputunu açtınız, yakıt filtresini ya da yakıt filtresi kapsülünü sol tarafta göreceksiniz. Bazı araçlarda ( bmw v.b ) yakıt filtresi arka kapılardan birinin altına denk gelecek şekilde aracın altındadır. Yakıt filtresini bulduğunuzda filtrenin üzerinde 1 adet giriş hortum bağlantısı ve 2 adet çıkış hortum bağlantısı vardır. Giriş hortum bağlantısı depodan gelen yakıt içindir. Çıkış bağlantı hortumlarının biri depoya geri dönüş diğeri enjektörlere gidiştir. Yakıt filtresi bağlantıların söküp geri takarken kafanız karışırsa yakıt filtresi üzerinde bu giriş ve çıkışların neler olduğunu anlatan ok işaretlerinden yararlanabilirsiniz. Filtreye doğru dönük olan düz ok işaretinin anlamı depodan gelen hortumun bağlanacağını ifade eder. Dışarıya doğru dönük olan düz ok işareti enjektörlere giden hortumun bağlanacağını ifade eder. “U” şeklinde olan ok işareti ise depoya geri giden hortumun bağlanacağını ifade eder. Tornavida yardımı ile filtrenin üzerindeki hortum bağlantı klipslerini çıkarıp aldığınız yeni filtreye yukarıda bahsettiğim okların yönünü kullanarak bağlantıları gerçekleştirebilirsiniz. Yakıt filtresi değişirken en büyük sorun yakıt sisteminin hava yapmasıdır. Yakıt sisteminde hava yapma problemi sadece dizel araçlarda meydana gelmektedir. Bunun sebebi benzinli araçlarda benzinin depo içinden elektrikli bir pompa vasıtası ile sisteme pompalanmasından dolayıdır. Depodan sisteme benzin basan elektrikli pompa sistemdeki havayı kendi kendine alacaktır. Peki dizel araçlarda neler yapmalıyız. Dizel aracınızda da yakıt deposunda yakıtı pompalayan elektrikli bir pompa varsa aracınız yakıt sisteminin havasını kendisi alacaktır. Elektrikli motor ile yakıt pompalanmıyorsa mazot filtresinin hemen yanında hava alma el pompası vardır. O pompayı yaklaşık 1-2 dakika boyunca sıkıp bırakarak mazot pompasına yakıtın gitmesini sağlarsınız ve böylelikle yakıt sistemindeki havayı almış olursunuz. Bunların hiçbiri aracınızda yoksa ya da varlığından emin değilseniz o zaman 1 litre mazot temin etmeniz gerekecek. Temin ettiğiniz mazotu filtrenin giriş deliğine küçük bir huni yardımı ile doldurup içi yakıtla dolu olan mazot filtresine hortumları takacaksınız yapacağınız bu işlem yüksek ihtimalle sistemde hava kalmamasını sağlayacaktır ve aracınız sorunsuz şekilde çalışacaktır. Tüm bu işlemler benim için macera olur elime attığım elimde kalır diyorsanız biz size yardımcı olalım.
Yakıt filtresi tıkanırsa ne olur?
Yakıt filtresini tıkanması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Buna sanayi jargonunda filtre şişmesi de denebilir. Bu durum yaşandığında aracınızda bazı belirtiler olacaktır. Bu belirtiler ; Stop etme, gaz yememe, tekleme, aracınızı çalıştırırken zorlanması ve son olarak aracınızın rölanti devrinde sabit durmaması verebileceğimiz başlıca belirtilerdendir. Bu belirtiler zamanla çoğalarak etkisini arttıracak ve aracınız çalışmayacak duruma gelecektir. Bu belirtilerle karşılaştığınızda hemen bir servise aracınızı kontrol ettirmelisiniz.
Yakıt filtresi değişmezse ne olur?
Yakıt filtresinin belirli periyodlarda değişmesi gerekmektedir. Bu değişim gerçekleşmez ve uzun süre aynı yakıt filtresi kullanılmaya devam ederse aracınızda ciddi can sıkıcı problemler ortaya çıkacaktır. Aracınız çekişten düşecektir. Eski performansını mumla arar olacaksınız. Tekleme ve rölanti bozuklukları ortaya çıkabilir aracınız saat gibi çalışmaz. Sabahları ilk çalıştırmada aracınız çok geç çalışabilir. Gün içinde de normal çalışmasından geç çalışabilir. Gelelim en can yakıcı probleme, zamanında değiştirilmeyen yakıt filtresi zamanla yabancı materyallerle dolacak ve görevini yerine getiremiyor olacaktır. Eskimiş yakıt filtresi enjektörlere pis yakıt yollayacaktır. Enjektörlere giden pis yakıt enjektörleri tıkayacak ya da bozacaktır. Dizel araçlarda enjektör ve pompa sistemin pahalılığı hakkında az çok bilginiz olduğunu düşünüyorum. Hiç bilgim yok diyorsanız 4 silindirli araçta 4 adet enjektör vardır. Bu enjektörlerin 1 tanesinin fiyatı en az 1.000 tl , takımın fiyatı 4.000 tl’dir. 100 – 150 tl civarında bir filtrenin değişimini aksatmak size çok pahalıya mal olabilir. Periyodik bakımlarınızı aksatmadan yapmanız aracınızı uzun süre problemsiz kullanmanızı sağlar.
Yakıt filtresi ne zaman değişir?
Yakıt filtresi değişim periyodları araç marka model ve motor tipine göre değişiklik göstermektedir. Bazı benzinli motor kullanan araçlarda yakıt filtresi yakıt deposu içinde olabiliyor bu tarz filtreler bozulmadığı taktirde değişmiyor. Bu tarz uzun ömürlü filtreler dışında kalan yakıt filtreleri belirli periyodlarda değişmesi gerekiyor. Mazot filtresinin 2 periyodik bakımda bir değişmesi gerekiyor. Benzin filtrelerin bazıları 2 bakımda bir bazıları 3 bakımda bir değişiyor. Daha net ve doğru bilgi için aracınızın kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz.