Aracınızın her periyodik bakımda değişmesi gereken ana parçalardan biri hava filtresidir. Neden her bakımda hava filtresi değişmesi gerekir. Hava filtresi düzenli olarak değişilmezse ne gibi problemler ortaya çıkar, yakıt tüketimini etkiler mi? Hava filtresiyle alakalı birçok sorunun cevabını listeleyeceğiz.
Motorlu araçların kullandıkları yakıtı enerjiye çevirebilmesi için oksijenle tepkimeye girmesi gerekmektedir. Aracınız bu oksijeni hava filtresi hortumu yardımı ile aracın dışından çekerek yanma odasına ulaştırmaktadır. Bu oksijen temin sisteminin en başında hava filtresi vardır.
Hava filtresi nedir?
Motorunuzun çalışması için gerekli olan havayı (oksijeni) toz, toprak ve buna benzer partiküllerden temizleyerek yanma odasına iletilmesinde filtre görevi gören parçaya hava filtresi denir. Hava filtresi aracınızın en önemli parçalarından birisidir. Aracınızla alakalı birçok düzeni etkiler.
Hava filtresi fiyatı ne kadar?
Hava filtresi fiyatları araçların marka modeline göre değişiklik göstermektedir. Düşük segment eski model bir araçla yeni model yüksek segment bir aracın hava filtresi fiyatı arasında çok ciddi fark vardır. Fiyat konusunda ortalama bir rakam vermek gerekirse 15 tl – 1.000 tl arası bir fiyat skalası piyasadaki tüm otomobillerin hava filtresi fiyatlarını kapsayacaktır. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan birkaç aracın hava filtresi fiyatlarına göz atalım.
Örnek hava filtresi fiyat listesi
Mann | Ufi | Purflux | Bosch | |
Renault Fluence 1.5 Dci | 60 tl – 70 tl | 45 tl – 55 tl | 45 tl – 55 tl | 50 tl – 60 tl |
Ford Focus 1.6 Tcdi | 70 tl – 85 tl | 55 tl – 65 tl | 48 tl – 42 tl | 45 tl – 60 tl |
Fiat Doblo 1.3 Multijet | 35 tl – 45 tl | 30 tl – 45 tl | 30 tl – 40 tl | 25 tl – 40 tl |
Volkswagen Golf 1.6 Tdi | 25 tl – 35 tl | 25 tl – 35 tl | 25 tl – 35 tl | 25 tl -35 tl |
*Örnek hava filtresi fiyat listesinde bulunan araçların model yılları 2015 dir.
Hava Filtresi Çeşitleri
Hava filtresi yapısı gereği hava geçirgenliği olan özel kağıtlardan yapılmaktadır. Hava filtresi şekli ve kullanım amacına göre çeşitlenmektedir.
Yuvarlak hava filtresi : Karbüratörlü araçlarda kullanılan bu tip filtre karbüratör kapağının şekline uygun olarak dizayn edilmiştir. Yuvarlak hava filtreleri; hava filtre kağıdı, plastik kasa ve metal delikli koruyucu kafes kullanılarak imal edilmiştir. Bunlara ek olarak metal kasa tasarımlı yuvarlak hava filtreleri de mevcuttur.
Sıralı tip hava filtresi : Son 30 yıldır araçlarda kullanılan filtre tipidir. Enjeksiyonlu araçlarla birlikte hava filtresi kutularının tipi ve dizaynı değişti. Bu değişim hava filtrelerinin tipini de değiştirdi. Hava filtreleri sıralı ve dolgun bir hal almaya başladı. Bu değişim hava filtrelerinin havayı daha iyi filtre etmelerine olanak sağladı.
Açık hava Filtresi ( performans filtreleri) : Aracında ki standart donanımları değiştirerek aracının performansını arttırmak isteyen kişilerin değiştirdiği ilk parçalardan birisidir. Açık hava filtresinin adı filtre kutusunun içinde olmamasından gelmektedir. Normal filtreler, filtre kutusunun içinde bulunur ve havayı hava filtresi hortumu yardımı ile aracın dışından çekerek temin eder. Normal filtrelerinin kağıtlarındaki gözenekler çok küçük olduğundan hava geçişi daha azdır. Normal hava filtreleri motorun ihtiyacı olan yani araç üreticisi firmanın belirlediği orandaki havayı alması için dizayn edilmiştir. Bu belirlenen oranlar aracının yakıt performans ve uzun süreli dayanıklılık standartlarını sağlamak için belirlenmiştir. Açık hava filtresi tüm bu standartları ortadan kaldırarak motorun daha fazla hava emmesine imkan sağlar. Açık hava filtresinin amacı daha fazla oksijeni yanma odasına taşıyarak yanma odasında daha fazla yakıtla buluşturmaktır. Bu yüksek karışım motorda güç artışına sebep olacaktır. Bu performans artışı standart araçlarda sadece yüksek devirlerde gerçekleşecektir. Çünkü yakıt sadece yüksek devirlerde fazla oranda yanma odasına püskürtülecektir. Alt devirlerde de performans artışı sağlayabilmek için aracın yakıt enjeksiyon sisteminin revize edilmesi gerekmektedir. Bu verdiğimiz örnekler tavsiye niteliğinde değildir sadece genel mantığı anlamanız açısından örneklendirilmiştir.
Hava filtresi bozulursa ne olur
Hava filtresi motorun düzgün çalışabilmesi için gerekli olan havayı temizler. Şayet bu görevini yerine getirmez hale gelirse motorunuzda bazı problemler ortaya çıkmaya başlar. Hava filtresinin tıkanması ve motorun yeterli havayı temin edememesi ilk olarak çekiş düşüklüğüne sebep olacaktır. Aracınızın performansı düşecektir. Buna bağlı olarak aracınızın yakıt sarfiyatında ciddi artışlar olacaktır. Hava filtresi değiştirilmez, bu şekilde kullanıma devam edilirse motorun hava temininde kullanılan diğer bileşen parçalar ( Hava akışmetre, hava kütle ölçer v.b ) arıza vermeye başlayacaktır.
Hava Filtresi yıpranmasının aracınıza çok farklı zararları olacaktır. Hava filtresinin yıpranması, genelde kalitesiz hava filtresi kullanımların da görülmektedir. Hava filtresinden kopan parçalar ya da dışarıdan gelen zararlı maddelerin hava filtresini aşarak motora ulaşması; motor yağının formunun bozulmasına piston ve segmanların aşınmasına sebep olarak aracınızda ciddi ve kalıcı problemlere sebep olacaktır.
Hava filtresi yakıtı etkiler mi?
Günümüzde hava filtresi denilince akıllara ilk gelen sorudur. Hava filtresi yeterli havayı motora iletmede başarılı olamazsa motor yeterli çekiş gücüne ulaşabilmek için daha fazla güç sarf etmek zorunda kalacaktır. Daha fazla zorlanıp daha fazla güç sarf eden motor haliyle daha fazla yakıt tüketir.
Hava filtresi nasıl kontrol edilir?
Hava filtreleri açık renkli kağıtlardan imal edilmektedir. Bu da bizlerin hava filtresinin ne durumda olduğunu kolayca anlamamıza yardımcı olur. Hava Filtresi yoğun kullanım sonucu üzerinde birçok materyali barındırarak kirlenmiş görüntüsü almaktadır. Bu gözle yapacağımız kontrol hava filtresinin durumu hakkında bize bilgi verecektir.
Hava Filtresi değişimi nasıl yapılır?
Hava filtresine ulaşmak hemen hemen her araçta kolaydır. Motor kaputunu açar açmaz uygun olan yerde hava filtre kutusunu göreceksiniz. Hava filtre kutusu kimi araçlarda 4-6 arası mandalla kimi araçlarda ise vida ile kapatılmıştır. Hava filtre kutusunu mandalları açarak ya da vidaları tornavida ile sökerek açabilirsiniz. Mevcut hava filtresini çıkarıp yeni hava filtresini aynı şekilde takıp hava filtre kutusunu tekrar kapatarak değişim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemleri ben yapmam hobim değil uğraşamam diyorsanız
Hava filtresi ne zaman değişir?
Araç üreticisi firmalar, ürettikleri araçların akaryakıt kullanımına (Dizel, Benzin) ve motor teknolojilerine göre km ve yıl bazında değişim periyodları belirlemişlerdir. Bu bilgiler aracınızın kullanım kılavuzunda yazmaktadır. Ortalama bir km vermek gerekirse benzinli araçlarda 10.000 km, dizel araçlarda 15.000 km diyebiliriz. Bu verdiğimiz km bilgileri yaşadığınız coğrafyaya ve aracınızı kullandığınız ortama göre değişiklikler gösterecektir. Çok topraklı bir yolda kullanıyorsanız aracınızı 5.000 km bir hava filtresi temizliği yapmanızda fayda olacaktır.
Hava Filtresi temizliği nasıl yapılır?
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir. Bu işlemi yapmak için hava filtresi değişimi yazımızdaki adımların aynısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra hava filtresini çıkarıp basınçlı hava ( kompresör) yardımı ile üzerine yapışmış materyallerden arındırıyoruz. Bu yaptığımız işlem hava filtresini tamamen temizlemeye yetmeyecektir. Hava filtresi temizliği, periyodik bakım süresi gelmeden yaptığımız bir ara bakım niteliğindedir.